Click on button to show the map.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, ένας από τους πιο δυναμικούς περιφερειακούς συνδέσμους στην Ελλάδα, από την ίδρυσή του το 1994 βρίσκεται σταθερά δίπλα στις ανάγκες των εξαγωγέων της Κρήτης. Δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητος φορέας, μη κερδοσκοπικός, υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. Η δράση του είναι αναμφισβήτητα γνωστή και το έργο του αναγνωρισμένο από όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο εξαγωγικό εμπόριο.

Σκοποί και αρμοδιότητες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
Η κατοχύρωση, προστασία, και προαγωγή συμφερόντων των μελών του
Η οργάνωση κοινών πρωτοβουλιών για την προώθηση των εξαγωγών
Η προώθηση και υποστήριξη των Κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Η ενεργός συμμετοχή του στα γενικότερα θέματα της Εθνικής Οικονομίας με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Κρήτης και την προώθηση των εξαγωγών γενικότερα
Η μελέτη και έρευνα των συνθηκών της αγοράς στον τομέα των εξαγωγών, η συλλογή πληροφοριών και στατιστικών δεδομένων με σκοπό την πληροφόρηση των μελών του, η συμμετοχή σε επιτροπές προσδιορισμού της οικονομικής πολιτικής και η παρέμβαση σε όσα θέματα άπτονται των σκοπών του
Η συνεργασία με κοινοτικούς φορείς και με αντίστοιχα επαγγελματικά σωματεία, οργανώσεις και επιμελητήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού

Δράσεις Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
Ο ΣΕΚ έχει επιδείξει ότι υπάρχουν τρόποι και στρατηγικές για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, αρκεί να υπάρχει όραμα, εργατικότητα, υπομονή και επιμονή για την κατάκτηση του τελικού στόχου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΕΚ:
Διεθνείς Εκθέσεις: Οργάνωση της Κρητικής παρουσίας σε διεθνείς εκθέσεις σε ενιαίο χώρο υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη παρουσία των Κρητικών επιχειρήσεων σε κοινό περίπτερο και με την ονομασία REGION OF CRETE πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση ANUGA 2005 στην Κολωνία, με πρωτοβουλία και συντονισμό από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Η συνολική ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής και κουλτούρας σε κοινό περίπτερο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα σε σημαντικά εκθεσιακά γεγονότα (ANUGA, SIAL, SUMMER FANCY FOOD SHOW, GULFOOD, FRUIT LOGISTICA, PRODEXPO, PROWEIN κ.α.) με προτάσεις που καταθέτει ο ΣΕΚ προς την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.
Επιχειρηματικές αποστολές: Διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών για τη σύναψη επιχειρηματικών σχέσεων.
Ενδεικτικά:
Sassari, Σαρδηνία (Μάρτιος 2005)
Σουηδία – Δανία (Οκτώβριος 2007)
Η.Α.Ε. (Ιούνιος 2008)
Γερμανία, Μόναχο (Ιούνιος 2010)
Προβολή της Κρητικής Διατροφής: Διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής της Κρητικής Διατροφής στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τα κατά τόπους γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών.
Ενδεικτικά:
Μόναχο, Φεβρουάριος 2009
Βερολίνο, Νοέμβριος 2009
Νέα Υόρκη, Ιούνιος 2010
Βρυξέλλες, Νοέμβριος 2010
Ρώμη, Μάιος 2015
Ρώμη, Μάιος 2018

Συνεργασία με άλλους φορείς και οργανισμούς

Υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με φορείς που εμπλέκονται στο εξαγωγικό εμπόριο, πάντα με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των μελών του και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.
Ενδεικτικά:
Η συνεργασία με τους ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και EUROBANK, οδήγησε στη δράση GO INTERNATIONAL, στα πλαίσια της οποίας έχει υλοποιηθεί μια σειρά επιχειρηματικών αποστολών και Β2Β συναντήσεων (Λευκωσία, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Μόσχα, Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη).
Συνεργασία με ΕΕΔΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και ΟΠΕ για την υλοποίηση σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων, στα πλαίσια της δράσης Ενίσχυση Ανθρώπινου Δυναμικού του Προγράμματος ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ.
Συνεργασία με τον ΣΕΒ για την υλοποίηση κοινών δράσεων, όπως επιχειρηματικές αποστολές, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.α.
Ενίσχυση των Κρητικών επιχειρήσεων: Κατάθεση προτάσεων προς την Περιφέρεια Κρήτης, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης και τα Επιμελητήρια του νησιού για την παρουσία της Κρήτης σε δράσεις προβολής και προώθησης των Κρητικών προϊόντων και υπηρεσιών και οικονομική ενίσχυση των Κρητικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους σε αυτές.
Υλοποίηση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων: Ο ΣΕΚ έχει υλοποιήσει επιχειρησιακά προγράμματα, όπως το Μέτρο 4.3 «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 – 2006» και το «INTERREG III 2007 – 2013», δίνοντας την ευκαιρία στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα μέσω δράσεων όπως διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, γευσιγνωσίες, διαφημιστικές καταχωρήσεις κ.α.
Προτάσεις και υπομνήματα: Κατάθεση προτάσεων και υπομνημάτων προς τα αρμόδια Υπουργεία, φορείς και οργανισμούς για τη διευκόλυνση της εξαγωγικής διαδικασίας και την προάσπιση των συμφερόντων των εξαγωγικών επιχειρήσεων (στελέχωση γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών της Ελλάδας, απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια, ενίσχυση εξαγωγών μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, επιστροφή εξαγωγικού Φ.Π.Α. κ.α.).

Ενημερωτικές εκδηλώσεις

Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα τους εν ενεργεία και εν δυνάμει εξαγωγείς της Κρήτης.
Ενδεικτικά:
Η ανταγωνιστική θέση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών και προώθησης των Κρητικών προϊόντων στην αγορά της Ρουμανίας.
Πιστοποίηση και τυποποίηση ως προϋπόθεση διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Δανίας και επιχειρηματικές προοπτικές.
Διεθνή πιστοποιητικά – Πιστοληπτικός έλεγχος – Ασφάλιση εξαγωγών.
ΕΣΠΑ με επίκεντρο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ανάπτυξη & Εξωστρέφεια: Η ελληνική προοπτική.
Αριστεία και ποιότητα στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες, στις εξαγωγές.
Επιχειρηματικές, επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες σε Ινδία, Κίνα και Ταϊβάν.
Δυνατότητες ανάπτυξης εξαγωγικής δραστηριότητας στις αγορές Τουρκίας, Ρωσίας και Γερμανίας.
Δυνατότητες ανάπτυξης στις χώρες Gulf Cooperation Council.
Το σύστημα GS1: Βασικές γνώσεις και πρακτικές.
Η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον των αγορών της Αμερικής.
Εναλλακτικοί τρόποι πωλήσεων στην αμερικανική Ήπειρο.

Επιμορφωτικά σεμινάρια

Διοργάνωση σειράς σεμιναρίων σε συνεργασία με άλλους εξαγωγικούς φορείς και οργανισμούς, με σκοπό την εκπαίδευση των νέων εξαγωγέων και την επιμόρφωση των υφισταμένων.
Ενδεικτικά:
Εξαγωγικό marketing & έρευνα ξένης αγοράς
Εξαγωγικές πωλήσεις & Διαπραγματεύσεις
How to do business in U.S.A.
Τα πρότυπα Τροφίμων και συσκευασίας στην Ε.Ε.
Διεθνές Εμπόριο και Εξαγωγές στην πράξη
Business English

Παρουσιάσεις

Συμμετοχή σε Συνέδρια και ενημερωτικές Ημερίδες, με την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν την εξαγωγική κοινότητα.
Ενδεικτικά:
2ο Διεθνές Συνέδριο Παραδοσιακής Μεσογειακής Δίαιτας, «Marketing προϊόντων Κρητικής Διατροφής».
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών, «Ανάπτυξη Εξαγωγών: η μόνη διέξοδος».
Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, «Εξαγωγές και εξωστρέφεια του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα»
Αγροτική επιχειρηματικότητα: Ελληνικά προϊόντα και τεχνολογίες αιχμής, «Περιφερειακό Marketing – Το μοντέλο της Περιφέρειας Κρήτης».
Συνέδριο Ξεναγών, «Η Κρητική Διατροφή και τα Κρητικά προϊόντα».
Εκπροσώπηση των εξαγωγέων σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο: Συμμετοχή σε Ομάδες Εργασίες και Επιτροπές των Υπουργείων και της Περιφέρειας Κρήτης και κατάθεση προτάσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή για τη Διευκόλυνση του Εξαγωγικού Εμπορίου και την Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για την προώθηση του Κρητικού ελαιολάδου. Επίσης, ο ΣΕΚ εκπροσωπείται δια του Προέδρου του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης.